Direktlänk till inlägg 7 september 2012

Let´s paj!

Av Sajberlena - 7 september 2012 21:46

Hej alla goa matvänner!

Idag tänkte jag vi skulle baka en paj! Och inte vilken paj som helst utan en äppelpaj minsann... En sån där som vi alla slänger ihop en dag när vi inte har nåt att göra och blir sugna på lite gott!

Först bör man kolla så man har alla grejer hemma. Ett tips är att man alltid kollar VAD man har hemma innan man handlar så man slipper köpa massa grejer som redan finns i skafferiet i oöppnade förpackningar... Annars hamnar man lätt i följande sits;


   


Men det händer naturligtvis inte här!

Sen gör man en smördeg. Typ. Det är lite joxigt så jag har förberett lite;


 


En pajform är himla bra, helst en sån där fin med vågiga kanter som gör att pajen blir som ett konstverk...


 


Har man inte det så får man skylla sig själv.


Nu är det dags för fokusering:


 


Tänk på att det ALLTID är bra att ha vin hemma, man vet ALDRIG när man huxflux måste göra en mustig rödvinssås.


Nåväl. Man tar smördegen och kavlar ut till jämna, tunna, runda... runda... jämna tunna plattor.


 


Behövs det får man göra flera stycken och lappa ihop, det blir kanske inte så snyggt men jag gillar det där grovhuggna liksom...


 


Lägg ett elgant lock över pajformen och pula ner den lite fint runt kanterna.


Stek äppelklyftor i smör och kanel och ingefära... Låt dem svalna på en tallrik eller nåt.


   


Sen öser man ner äppelsteket i pajformen och trycker in den i ugnen! Ugnen bör helst vara varm...


 


Medan den står där slänger man ihop en vaniljsås. Det är inget svårt alls, lite ägg, lite vanilj, lite grädde... Koka upp, vispa i vattenbad, lätt som en plätt!


Jag har förberett lite här...


 


Jo, sen tar man ut pajen ur ugnen, låter den svalna lite och tar bort kanten på formen. Bra grejer att ha är grytlapp!


   


Något som är bra att tänka på att förkläde. Annars blir det lätt såhär;


 


Glöm inte tanka med jämna mellanrum!


 


Å nu lägger man en pajbit i en tallrik, häller över lite vaniljsås och sen äter man!


 


Nä. Detta är kanske inte världens godaste paj, men det är bättre än Mandelkubb - inte lika torrt!


En bra grej är att städa efterhand man håller på. Annars kan man alltid beordra make och barn att ta hand om röran i köket efteråt!


 


Vad man ska göra med hela paketet råsocker, ur vilket det ågick en hel matsked vet jag inte. Men om någon behöver låna nån gång så vet ni var det finns!


 


Sådärja!


Imorron tror jag vi ska göra flamberade russin i konjak med lingonpäron och vaniljgrädde!


Välkomna då!


 



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sajberlena - 10 mars 2013 13:24

Hörrni, jag har flyttat nu.   Ni hittar mig här!   www.sajberlena.blogspot.se   ...

Av Sajberlena - 8 mars 2013 09:00

Jo, vi är ju skogsägare då... Jaså, visste ni inte det? Nämen oj, har jag glömt berätta det... Förlåt mig. Jomen vi har ju en skog. Med träd. Och buskar och blåbärsris och en upptrampad stig. Den är inte så stor kanske, men den är hög. Fullt tillräck...

Av Sajberlena - 7 mars 2013 20:33

Är ni lika trött på mig som jag är? Jag har flamsat och tramsat och haft mig i flera år nu, först på freewebs.com och sedan här.   Jag funderar allvarligt på att flytta härifrån. Gjorde ett försök för länge sedan, men den nya fungerade inget vida...

Av Sajberlena - 5 mars 2013 22:07

Åkte till jobbet. Kom dit innan nio - måste nästan vara OB-tillägg på sånt va? Jag menar, att jobba mitt i nätterna? Sen jobbade jag och jobbade och jobbade ÖVER! Jobbade så länge att de hann tömma postlådorna innan jag hunnit få med mina fakturor......

Av Sajberlena - 4 mars 2013 22:26

När jag har en blogg men skiter i att blogga på flera dagar så hamnar jag i läget att det finns så mycket att berätta så man inte vet var jag ska börja, och det blir jättejobbigt att sortera ut så jag hoppar över det en dag till. Och en till. Och en ...

Ovido - Quiz & Flashcards