Alla inlägg den 14 april 2012

Av Sajberlena - 14 april 2012 10:56

Det finns vissa, elementärt grundläggande saker i ens vardag som helt enkelt bara måste fungera. Jag tänker då på vatten, värme och avlopp till exempel.


När sådana anordningar lägger av blir det en mental hälsofara. Ja, jag VET att det är ett I-landsproblem - jag råkar nu bo i ett I-land och kan därför inte HA några U-landsproblem, det faller på sin egen orimlighet! Jag VET att barn - och vuxna - svälter och dör i andra delar av världen, men det förändrar inte att jag upplever mina problem här, hemma hos mig, som gigantiska och på gränsen till oöverstigliga. Även om det bara gäller luft i värmesystemet. 


Hur som helst.


Nu har vi då bytt panna efter över ett års trubbel med den gamla, läckande, luftsugande och hopplösa. I min värld skulle mina problem försvinna över en natt. Att behöva lufta av systemet en gång i timmen, att aldrig kunna åka hemifrån för att "vi måste passa pannan så den inte kokar" och att anpassa hela livet kring eldningen har varit jobbigt! Framför allt med tanke på att det är den enda källa till varmvatten och värme vi har... 


Vi bytte inte bara panna, vi bytte från ett öppet till ett slutet system och allt skulle bli så bra så bra... Ha!


Det blev inte bra. Det blev LIKADANT!! Det kom luft och luft, det rann vatten från ett rör som det inte skulle rinna vatten ifrån, pannan blev varm och kokade nästan och vi ba "åååååååhhhhhh, orka!" Ett element i vardagsrummet fick ett stort hål i sig och det rann ut två liter vatten om dagen och ibland glömde vi tömma bunken och det rann överallt och jag låg i en hög på golvet och blev apatisk. Eller nä, det blev jag väl inte, men jag KUNDE blivit!


Sen kom de, Guds gåva till vedeldare på landet och till mig; rörmokarna.


 


Och nu har vi fått ett nytt liv! De grejade, tog bort elementet, flyttade en grej och satte dit en ny pump och nu - nu bara eldar vi... Ingen luft. Inga bunkar. Inget vatten. Golvet i pannrummet är torrt. Vi får värme. Varmvatten. Vi är lyckliga!


Vi går runt och myser, tittar på varandra och nickar, "mhm, fatta va BRAAAA vi har det..." och lyssnar till det knappt hörbara brummandet från källaren när pannan jobbar, näst intill ljudlöst och utan skval, flosch och splasch.


Livskvalitet, mina vänner. Fungerande värmekälla, vatten i kranarna och avlopp är livskvalitet. 


 

Ovido - Quiz & Flashcards