Direktlänk till inlägg 3 november 2010

Bäst före det blir gammalt

Av Sajberlena - 3 november 2010 23:19

I mångt och mycket anser jag mig vara ganska sansad. Inte lugn, men sansad. Med ett undantag. Eller nåja, kanske flera, men ett som jag tänkte bekänna här och nu.


Jag har en mani när det gäller datumstämpling av matvaror…   


Finns inte en chans att jag dricker mjölk samma dag som den enligt datumstämplingen går ut. Likaså äter jag inte pålägg, mat eller dricker annat som i mina ögon (och datumstämplarnas) är för gammal.


Finns många som tycker att jag är jättekonstig.


”Lukta och SMAKA” säger de. Men hallå va! Lukta och SMAKA? Jag vill ju inte SMAKA på exempelvis för gammal mjölk – det smakar ju apa! Det har en sån där äcklig smak som inte släpper taget på hela dagen om man nu råkat göra det ändå. Det är just därför jag inte vill ha gammal mat; det är äckligt.   


Dessutom har mjölk en förmåga att smaka konstigt redan två dagar innan ”bästföredatum” ibland. Det händer att paketet blir sådär tjockt och svullet liksom, trots att det inte ens är öppnat.  Jag tror alltid det beror på att den är full med såna där vita klumpar som gammal mjölk kan få om den står framme. Öööörrrrk.   


Måhända är det en kvarleva från barndomen det här. Min mamma kunde laga mat i en timme med mjölkpaketet stående på diskbänken och sen var det bara att dricka ljummen, halvsur äcklig mjölk… Där slängdes ingenting förrän det var långhårigt och sprang ur kylan av sig självt. Mögliga brödkanter? Då skar mamma bort det synliga möglet och sen åts det ändå. Mhm, taskiga barndomar sätter sina spår…   


Nä, här chansas inte en sekund – mat som är datumstämplad med ”bäst före” dagen jag ska äta den går bort. Till soptunnan. Vare sig den är långhårig, luden eller ihoptorkad. That´s just how it is.


Ikväll blev jag lite hungrig och gjorde mig en macka. I kylen hittade jag en bit skivbar leverpastej. Naturligtvis och i sedvanlig ordning kollade jag datumstämpeln. Det gick inte att se vad det stod!! Det var ett veck precis där. Man kunde se suddsudd, 11 och 2010. Alltså går den ut i år, i november. Hur göra? Lukta funkar inte, jag vet inte hur den ska lukta när den är okej och således inte hur den luktar om den är o-okej. Pillade och petade för att vika ut vecket men lyckades bara sudda ut siffran 11 lite till.   


Nu har jag jätteångest! Jag vill ha leverpastej på min macka men tänk om den är för gammal! Dessutom är det en ganska stor bit, känns ju ovanligt korkat att slänga den om den nu är okej. Tror jag ska prova den på hunden. Och katterna. Och barnen.


Eller så tar jag en tallrik flingor och mjölk. Nej, det gör jag inte… Mjölken går ut imorgon!


Äh, jag är nog inte så hungrig när jag tänker efter… Det var nog en chokladkaka jag ville ha egentligen. Den går inte ut förrän om nåt halvår!


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sajberlena - 10 mars 2013 13:24

Hörrni, jag har flyttat nu.   Ni hittar mig här!   www.sajberlena.blogspot.se   ...

Av Sajberlena - 8 mars 2013 09:00

Jo, vi är ju skogsägare då... Jaså, visste ni inte det? Nämen oj, har jag glömt berätta det... Förlåt mig. Jomen vi har ju en skog. Med träd. Och buskar och blåbärsris och en upptrampad stig. Den är inte så stor kanske, men den är hög. Fullt tillräck...

Av Sajberlena - 7 mars 2013 20:33

Är ni lika trött på mig som jag är? Jag har flamsat och tramsat och haft mig i flera år nu, först på freewebs.com och sedan här.   Jag funderar allvarligt på att flytta härifrån. Gjorde ett försök för länge sedan, men den nya fungerade inget vida...

Av Sajberlena - 5 mars 2013 22:07

Åkte till jobbet. Kom dit innan nio - måste nästan vara OB-tillägg på sånt va? Jag menar, att jobba mitt i nätterna? Sen jobbade jag och jobbade och jobbade ÖVER! Jobbade så länge att de hann tömma postlådorna innan jag hunnit få med mina fakturor......

Av Sajberlena - 4 mars 2013 22:26

När jag har en blogg men skiter i att blogga på flera dagar så hamnar jag i läget att det finns så mycket att berätta så man inte vet var jag ska börja, och det blir jättejobbigt att sortera ut så jag hoppar över det en dag till. Och en till. Och en ...

Ovido - Quiz & Flashcards