Direktlänk till inlägg 20 maj 2010

Mina barn och internet

Av Sajberlena - 20 maj 2010 21:27

Har haft diskussioner med kompis idag och blivit lite irriterad.


Jag är ingen hönsmamma. Ingen curlingmamma, ingen ”jag lever mitt liv genom mina barn- mamma”, jag är bara en vanlig människa som fött tre barn och alltså en vanlig mamma.


Som en frekvent internetanvändare är jag ganska välinformerad om vikten av att bevaka mina barns internetanvändande. Och då pratar vi inte bara om antalet timmar framför datorn, utan främst vad barnen GÖR på internet.

Min äldsta son fyller 21 i år (själv är jag därigenom ett mirakel eftersom jag själv bara är 25, men sånt hände ju även på Jesus tid. Mirakel alltså.) och redan när han upptäckte internet hade jag koll. Inte så jag bevakade allt han skrev och chattade om men jag gjorde stickprov med jämna mellanrum. Men jag gör det inte i smyg utan är helt öppen med det. "Du får använda internet men bara så du vet - jag kollar vad du gör på nätet".


Jisses vad skit jag fick! Jag behandlar son no 2 på precis samma sätt och får fortfarande samma skit.


Vänner och bekanta och kreti och pleti i uppror – hur KUNDE jag läsa min sons inlägg på Lunastorm, hur KUNDE jag bevaka hans blogg och övriga inlägg på nätet??? Det angår väl inte mig, jag ska låta min son vara ifred! Hur har jag mage?


Det är inte svårt alls – that´s what mothers are for!


Minsann, ljöd skällsropen, har min son RÄTT till ett PRIVATLIV!


”Kiss my ass”, sa jag. ”När min son stämmer träff med Mr Childmurderer, då bryr jag mig inte om det då för det är hans ”privatliv”?”

När vi hittar min 13-årige son strimlad och kastad i Sunnaån, då skiter jag i det för det var ju hans privatliv? När han börjar supa, röka och slutar komma hem på nätterna – är det hans privatliv? Om han hittar på skit, ska jag rycka på axlarna då och säga att "det lägger jag mig inte i för det är hans privaaatliiiiiv"?


Skulle inte tro det…


Dessutom, vilket jag noga påtalat för mina arvingar, om min minderårige son har ett skriande behov av ”privatliv” är nog inte internet det optimala stället att bedriva det på. Skriv en hemlig dagbok i word och lösenordsskydda det!


Jag har naturligtvis – suck - fått den obligatoriska frågan; ”när sonen hånglar med första flickvännen, ska du hålla honom i handen då med?”


Om första flickvännen kallar sig Amanda, 15 år men visar sig heta Mr Pedofil, är 53 år och står i begrepp att hångla med min ovetande och nätkära son så – absolut ska jag det! Men inte för att hålla sonen i handen kanske, utan mer för att sakta såga mig igenom Mr Pedofils ädlare kroppsdelar med en slö kniv…


Om första flickvännen däremot verkligen ÄR en Amanda 15 år, då har jag koll på det och då vet jag att sonen kan hångla på i lugn och ro, utan min närvaro.


När mina barn fyller 18 år är de myndiga. Då avtar min rätt att lägga mig i deras liv. Men fram till den dagen är deras liv mitt ansvar. Det har noga inpräntats mig, sådana är reglerna. Det är mitt ansvar att de har tak över huvudet, kläder på kroppen och mat för dagen.  Hittar de på jävelskap är det mitt ansvar, bär de sig illa åt ska jag skämmas för att jag inte har koll på mina ungar – men surfar de runt på nätet, skriver inlägg i forum och konverserar med okända Amandor 15 år då angår det inte mig?


Sorry – så funkar inte mina regler.


Och här, hemma hos oss, så är det faktiskt mina regler som gäller. När de flyttat hemifrån så får de upprätta precis vilka regler de vill, men fram till dess – nä.

Trots min kränkande behandling av mina barn artar de sig till ganska schyssta medborgare. Måhända måste de gå i terapi när de landar i sina livskriser, säkert kommer mycket av dessa kriser bero på mig och en urusel uppväxt. Men jag tvivlar på att det är min koll på deras internetanvändande som den dagen är den grundläggande orsaken till deras ohälsa. Då har jag nog gjort betydligt värre fel än så!


Barn mördas i Sverige av assholes de ”lär känna” på internet. Jag beklagar djupt och tror det finns föräldrar i landet som önskar att de hade haft stenkoll på deras barns ”privatliv”…

 
 
 riesling

riesling

22 maj 2010 20:18

Jag bekänner att jag är precis som du. Jag vill inte vara den mamman som efteråt önskar att jag hade ...

Jag är kanske alldeles för cynisk och misstänksam, men jag tycker att "Better safe than sorry" funkar för mig.
Jag tror inte att jag heller varken är en curlingmamma eller extra hönsig eller ett kontrollfreak, men det är ju så att man som vuxen har ett färdigutvecklat sunt förnuft som barn/ungdomar inte har eftersom det sunda förnuftet är det sista som växer klart i hjärnan. Genom det kan och bör jag ha en större förmåga att se konsekvenser och jag tycker därmed att det är min skyldighet som förälder att hjälpa mitt barn. Likaväl som jag stoppar en treåring som vill hoppa 10 meter ner ur ett träd ...

http://riesling.bloggplatsen.se

 
Kloktoken

Kloktoken

27 maj 2010 21:49

Jag är också en sådan mamma - och har också fått massor med skit kastad på mig. Men jag bryr mig inte ett spår om vad andra tycker - vad jag bryr mig om är mina barn och jag står för det!

http://klokskaperochtokerier.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sajberlena - 10 mars 2013 13:24

Hörrni, jag har flyttat nu.   Ni hittar mig här!   www.sajberlena.blogspot.se   ...

Av Sajberlena - 8 mars 2013 09:00

Jo, vi är ju skogsägare då... Jaså, visste ni inte det? Nämen oj, har jag glömt berätta det... Förlåt mig. Jomen vi har ju en skog. Med träd. Och buskar och blåbärsris och en upptrampad stig. Den är inte så stor kanske, men den är hög. Fullt tillräck...

Av Sajberlena - 7 mars 2013 20:33

Är ni lika trött på mig som jag är? Jag har flamsat och tramsat och haft mig i flera år nu, först på freewebs.com och sedan här.   Jag funderar allvarligt på att flytta härifrån. Gjorde ett försök för länge sedan, men den nya fungerade inget vida...

Av Sajberlena - 5 mars 2013 22:07

Åkte till jobbet. Kom dit innan nio - måste nästan vara OB-tillägg på sånt va? Jag menar, att jobba mitt i nätterna? Sen jobbade jag och jobbade och jobbade ÖVER! Jobbade så länge att de hann tömma postlådorna innan jag hunnit få med mina fakturor......

Av Sajberlena - 4 mars 2013 22:26

När jag har en blogg men skiter i att blogga på flera dagar så hamnar jag i läget att det finns så mycket att berätta så man inte vet var jag ska börja, och det blir jättejobbigt att sortera ut så jag hoppar över det en dag till. Och en till. Och en ...

Ovido - Quiz & Flashcards