Alla inlägg den 17 maj 2010

Av Sajberlena - 17 maj 2010 20:52

Vår tomt gränsar till en hästhage. I hästhagen (i bästa fall) går 11 New Forest-ponnyer.


Normal sett gillar jag hästar. Mycket t o m. Jag gillar min tomt också. Den är stor, den är "naturisch" och den är väldigt mycket gräsplan.


Däremot gillar jag inte lika mycket kombinationen 11 New Forst-ponnyer PÅ min naturischtomt. Framför allt inte när de skenar runt i 18 vida cirklar, gör så mycket och stora hål de bara kan i min gräsplan och sedan rymmer till skogs en fredagskväll klockan tio. Det är liksom inte riktigt så jag ser på min lugna, tysta och harmoniska lantidyll.   


Grannar, hästägare och undertecknad gick man ur huset, rustade med sopkvastar, ficklampor, pelletshinkar och gummistövlar för att bedriva hästjakt under två timmar. Vaktposteringar, spanare och strategier sattes ut och gjordes upp. 11 hästar var som uppslukade av jorden!   


Man tror inte det är möjligt, men det varken hördes eller syntes ett spår av dem. Inte en fnysning, inte ett hovtramp! Jag ger mig fanken på att de stod bakom tallarna och låssades vara uppstoppade medan de höll sig för mularna för att inte kvävas av skrattsalvor medan vi rasslade med hinkar, visslade och ropade "hästarna, kom så hästarna".


Nåväl, de återfanns i alla fall, tagna på bar gärning nån kilometer bort och föstes vänligt men bestämt tillbaka till hagen. Har ni stått i mitten, omgiven av 11 hästar med en foderhink i handen mitt i kolsvarta natten nån gång? Ni som vet vad jag talar om - tror ni man känt sig så liten nån gång som just då? Nä, precis...


Kvar är nu en sargad trädgård, en make som tappat all den lilla förståelse han hade för detta ädla gjurs existensberättigande och som på mornarna slänger ett öga genom fönstret mot hagen och muttrar så det osar bränt i hela huset.


Stackars hästägaren var här med både lagningsjord och gräsfrön, men det var mer hål än gräs kvar så vi får nog köpa ett helt lass med matjord för att få ordning på eländet.


Fast egentligen var det ganska bra att det hände.   


För nu sitter jag och ska beställa matjord, natrukross för att laga vägen med (ett behov som funnits sedan länge), och natursten för att pryda landen med! Det ena ger det andra liksom...


Nu övergår vi från trädgårdsland till land med stenbädd och krukor, en länge närd dröm i min värld. Inte helt, nåt litet land ska allt få vara kvar, jag har fått löfte om bistånd av en kompis som kan sånt där med blommor.  Men mördarsniglarna kan börja leta sig bortåt hästhagen istället, för här ska inte matas fler nu!


Nästa helg sätter vi igång med det vi skjutit upp i flera år.


"Tack hästarna" är väl att ta i men ändå...!   

Av Sajberlena - 17 maj 2010 09:41

Jag sliter mitt hår, dunkar mitt huvud i skrivbordet och spelar på läpparna med rullande ögon. Nä, med fingrarna, men ögon rullar också. Samtidigt som jag inte kan låta bli att skratta högt - detta är fullständigt sjukt, så sjukt att man inte kan låta bli att se humorn i det hela.


Nu följer den osannolika historien om hur ett litet företag, utan någon som helst egen förskyllan, hamnar mellan stolarna på två företag i dagens moderna outsorurcing- och centraliseringstrend. Om någon sedan undrar varför jag motarbetar centralisering och förbilligande affärsmetoder och istället jobbar för småskalighet och leverantörer på hemmaplan behöver ni inte göra det länge till.


Såhär började det:


Det lilla företag jag arbetar på hyr en lokal och ett garage. Hyresavtal tecknades för tre respektive två år sedan med en mycket trevlig, lokal hyresvärd på orten där jag jobbar. Hyra betalades, hyresvärden var nöjd och livet lekte.


Hyresvärden sålde fastigheterna till Akelius Fastigheter i samma stad. Detta innebar inga större förändringar mer än att hyresavierna kom med annan logga på fakturorna. Bra så, inga problem.


Akelius fastigheter fick plötsligt för sig att outsourca hyresaviseringen till ett helt annat företag - Q-park. I Stockholm. Utan någon som helst information till oss som hyresgäster. NU blev det bekymmer.


För plötsligt dök det upp hyresavier från ett företag som hette Q-Park istället, något jag aldrig hört talas om. Därtill kom det fortfarande avier från Akelius på samma hyresobjekt. Hmhm, nu var det något som inte stämde här va...?


Akelius kontaktades och jag påtalade att vi inte ingått något avtal med Q-Park och att jag avsåg att tills vidare fortsätta betala våra hyror till det företag med vilket vi hade avtal - Akelius. Därtill fick jag även kontakta Q-Park och meddela att vi, såvitt jag visste, inte hade några hyresavtal med dessa och därför inte tänkte betala några hyror dit.


Nu kom det påminnelser från Q-Park. Lång fax- och mailkorrespondens på detta, tror hela ämnet är tillräckligt tråkigt för att hoppa över ytterligare trista detaljer.


Det var tyst ett tag, sedan damp det ner ett "Välkommen till oss-avtal" i brevlådan från Q-park... Öh, okej? Med bifogade hyresavier.


Jag skrev ett likalydande brev till båda dessa företag att jag minsann inte tänkte lägga en minut av min dyrbara tid på detta längre, att företagen själva fick reda ut saken och återkomma med besked om vem som skulle ha vilken hyra. Tills vidare, meddelade jag igen, betalar vi hyra till Akelius. Tjoflöjt.


Ingen återkom från något av företagen. Inte ett knäpp, inga besked, inga "vi beklagar men nu gör vi såhär...".


I samband med att min chef talade med representant från Akelius om något helt annat fick han reda på att jo, det var Q-Park som skulle ha hand om hyresavierna. Strax därefter kom avier från Q-Park igen, men den här gången kom inga från Akelius. Bra bra, betala betala och alla nöjda och glada. Ha. Ha.


Efter ytterligare en tid kom hotfulla inkassobrev från - Akelius! Minsann hade vi inte betalat hyra och minsann nu skulle vi vräkas och kronofogden och jag vet inte allt.


Tidigare brev och avier från Akelius var avsända från Stockholm, den här gången från Helsingborg och dessutom fick jag ett kontaktnamn. Jag mailade denne kontaktman, förklarade och bifogade all tidigare korrespondens. Jag tror faktiskt jag lyckades väcka hans sympatier, han ringde mig och han lovade ta tag i denna förvirrade historia. När han återkom var allt fixat - si och så och garaget till Q-Park och lokalen till Akelius och jag var glad som en lärka!


Jag betalade hyror efter konstens alla regler, rätt belopp till rätt företag och nu, nu var det ordning på torpet igen.


Idag fick jag ett inkassobrev från Akelius i Helsingborg avseeende hyror i Karlskrona som jag betalat till Q-park i Stockholm. Jag har inte fått några avier, bara inkassobrevet. Med hot om vräkning, kronofogden och räntebelopp. På hyror jag redan betalat. Till det företag de själva valt att outsourca hyresdebiteringen till. Klockan är bara 10 på förmiddagen och jag vill åka hem.


Idag är det måndag...




Ovido - Quiz & Flashcards