Alla inlägg under november 2010

Av Sajberlena - 8 november 2010 14:38

For till Kääälmääär idag, maken, mellansonen och jag. Maken som envisas med att köra Aauudiii hela tiden hade sin bil på verkstaden (!) så vi fick ta min! Av någon anledning ville maken köra, och jag hade en generös, givmild dag så det fick han ju då... Det är inte ofta han gör det, min bil är inte så förtjust i att andra kör den. Det är ju trots allt nästan bara jag som kört den i över ett år!


Vi åkte och åkte och rätt som det var frågar han "har du farthållare på bilen?" Jag svarar att neeej, det har jag inte... "Hm", mumlar maken, "va e de HÄR för grej då...?"


Jag lutar mig tillbaka i sätet och låter honom - om än motvilligt - trycka och greja på knapparna i min bil. Rätt som det är lyser en lampa i instrumentpanelen: "CRUISECONTROL" står det med röda bokstäver.


Maken suckar uppgivet och säger lite tyst att "jooo, du har farthållare i bilen...." VA? Jaha! Men va braaaa!!!   


"Jag älskar dig ändå", säger maken, "men ibland är det inte lika självklart som andra dagar...."


Hahaaaa! Jag har FARTHÅLLARE i min Spykersaab!   


Bilverkstan säger att det kostar 10 000 kronor att fixa besiktnings-anmärkningarna. Jag tycker att en Spykersaab med farthållare är värd det!


Av Sajberlena - 8 november 2010 00:21

Idag skulle jag leka Good Parent. Jag har läst att gedigen, genuin och med själ och hjärta hemmagjord mat är ett exempel på Good Parenting.   


En sak som jag aldrig gjort förut och som det kändes hög tid att prova på var Raggmunkar. Älskar att äta dem, men har alltså aldrig lagat det själv...


Alla barn älskar väl raggmunkar liksom! Vad kunde gå fel...? Även om de minns aldrig så lite av sin konstiga barndom, arvingarna, så skulle de ju åtminstone komma ihåg mammas raggmunkar och fläsk i alla fall. Japp!   


Grejen var bara att storsonen är på besök. Storsonen fyller år. Storsonen skulle bestämma maten... Storsonen beställde potatismos, bruna bönor och fläsk. Inte mycket raggmunk där inte...


Men är man good parent så är man - då gör man TVÅ middagar! Utgångsläget var ju i alla fall fläsk, nemas bekymmer.


Läste recept, skalade potatis, rev potatis, rörde smet och började steka. Jag stekte. Och jag stekte. Och jag stekte och den jävla smeten tog ALDRIG slut!! Jag stekte i TVÅ timmar!!!!   

Fläsket fick sköta sig själv i ugnen och potatismoset fick stå och kallna i sin skål - jag stekte på. Lillfisen kom förbi och frågade varför jag hade hällt spagetti i pannkakssmeten, men jag förklarade naturligtvis på ett pedagogiskt och lättbegripligt sätt att det var potatis, det hade man i raggmunkar och "vaddå tycker inte om raggmunkar, det vet du väl inte du har inte ätit raggmunkar, jasså, i skolan, jahaaaa, men serru unge man MINA raggmunkar har du inte ätit och ingen annan heller för den delen så du bara äter och gillar läget för det finns barn som inte får nån mat och jag har stått här i flera timmar och gå och städa ditt rum!"   


Maken, storsonen och storsonens kompis kom hem och det var ju bra, tänkte jag, eftersom jag upptäckte att jag råkat göra efter recept till åtta personer och kompisen kunde väl hjälpa till och äta upp alla miljoner raggmunkar...


"Maaaaaat" vrålade jag och maken kom, lillfisen kom och efter ett tag även mellansonen. Men storson och storsons kompis satt kvar i soffan...


"Kom nurå" sa jag. (Det är detsamma som varsågod). "Va? VADDÅ "NI HAR REDAN ÄTIT"??? DET ÄR DITT POTATISMOS SOM STÅR PÅ BORDET OCH VADDÅ ÄTIT REDAN BARA FÖR NI HAR VARIT I STAN I SEX TIMMAR, DU KUNDE VÄL HA VÄNTAT OCH FAN MED!!"   


Lillfisen tog en raggmunk, åt en bit och tyckte inte om. Mellansonen åt potatismos. Maken, till vilken jag gjort bruna bönor, åt inga bruna bönor utan bara raggmunk med fläsk.


Jag åt två raggmunkar och det var med nöd och näppe jag orkade trycka ner den andra.


Så. Om någon händelsevis är sugen på raggmunkar finns det här. Ett helt berg. I fortsättningen kommer mina barn få Felix Pyttipanna och Dafgårds köttbullar. Bad parent betyder åtminstone två timmar mindre vid spisen - den tiden ska jag ägna åt att uppfostra mina barn. Som en Bad parent.  Moahahhaaaaaaa...    

Av Sajberlena - 7 november 2010 10:27

Har en irriterande smärta i bröstbenet, det där som håller ihop revbenen. Har haft det ett tag nu.


Är yr i huvudet och känner mig allmänt risig.


Antingen har jag fått en obotlig sjukdom och kommer dö innan kvällen.


Eller så har jag möjligen en förkylning som är i antågande...   





Av Sajberlena - 6 november 2010 10:51

Häromdagen skulle jag runt till ett gäng bankkontor och avsluta massa konton för jobbets räkning.


Det var en intressant upplevelse! Det är alltid lite speciellt när man ska göra sånt för någon annans räkning för oftast är det något litet, litet papper som saknas. Fullmakter, legitimationer, rättsliga beslut, underlag som bevisar att jag har rätt att göra det jag gör, papper som talade om exakt vad jag hade rätt till och hur det skulle göras - jag hade rubbet. En plastficka full med papper för varje bank. Garderad till tänderna, ingenting kunde gå fel!


Bank 1 - Nordea. Full av energi studsade jag upp för trappan med mina plastfickor i högsta hugg - bara för att mötas av en låst dörr. Bankhelv... stängde klockan ett varje dag utom typ en dag som de hade öppet till tre eller nåt.


Bank 2 - Handelsbanken. Aningen nedslagen av bank 1 och med mindre stuns i benen möttes jag av öppen dörr, kom in i värmen och tog en nummerlapp. Med tanke på att bankerna inte vill ha oss kunder inne på kontoren blir man alltid lika förvånad över att sofforna är fullpackade av människor och väntetiden lååååång. Jag satte mig på en stol och väntade. Och väntade. Och väntade... Medan jag väntade tog jag ofrivilligt del av konversationen som utspelades mellan Den Äldre Damen och Den Äldre Herren som också satt och väntade. Jag vet nu att Den Äldre Herren har en granne som är mångmiljonär och som renoverar en lägenhet för 1,8 miljoooner och att samma granne har en BMW värd 590 000 kronor. Att bilen är värd så mycket är bekräftat av Den Äldre Herrens kompis som minsann också har en BMW och som vet vad de kostar! Dessutom har Den Äldre Herrens granne haft byggställningar utanför sin lägenhet som kostar "hondraotti krounour om daaaaun i tvau maunar!!" och det är ju okristligt att vissa har sau möe pengar.


Jag vet också att Den Äldre Herren är änkeman sedan 10 år och jag har stenkoll på hans barn och hans grannars hund.


Det var ungefär vad jag hann få veta innan 20 minuter gått och det var min tur. Jag slängde fram mina papper, bankkillen läste och läste, kollade med sin chef (eller nån annan, vet inte exakt vem) och kom tillbaka och nickade nådigt: jag skulle få precis som jag ville! Brabra!!


Lite uppåt efter detta väl förättade besök hoppsade jag raskt vidare till nästa bank nr 3 - Swedbank... Jösses. Det bankkontoret har jag haft lite agg emot ända sedan man för ett antal år sedan införde landets sjukaste kösystem! Då skulle man ta en nummerlapp, sätta sig och vänta och när ens nummer kom upp fick man tillåtelse att - gå och ställa sig i KÖN. Inte gå fram till diskarna, nonono. Man fick ställa sig i kön som ringlade vid avspärrningsbanden 10 meter innan diskarna. Jag fick spader varenda gång!


Nåväl, det systemet har man lagt bakom sig och allt är förlåtet. Nu har man två knappar att välja nummerlapp med istället: "KASSA" eller "EXPEDITION". Hm. Klurigt. Jag tryckte kassa, jag menar jag skulle ju inte beställa ID-kort, öppna konto eller sälja aktier.


Satte mig ned och väntade. Och väntade. Och väntade... 40 minuter väntade jag. Sen blev det mitt nummer! Rasslade fram och la fram plastfickan med viktiga dokument till damen i kassan. Hon läste och läste och konstaterade sedan i mycket irriterad ton "jag förstår inte, ska du ha ut detta i kontanter då?" Jag suckade inombords, pekade på raden där det stod att pengar skulle överföras dit och dit och men hon förstod fortfarande inte. Jag förklarade genom att högt läsa innantill det hon själv precis läst, men jag gjorde det långsamt och tydligt. "Jamen det kan ju inte JAG göra" snäste damen, "du får ta en lapp till expeditionen".


Jag ryckte åt mig min plastficka, stampade mot utgången och försökte åka ner för rulltrappan med en smäll. Där finns nämligen inga dörrar att smälla i, man får ställa sig på rulltrappan och åka ner för att komma ut från kontoret. Ni som någon gång försökt åka rulltrappa ilsket vet att det inte är så lätt, men jag gjorde så gott jag kunde.


När jag kom ut insåg jag ju att även om jag återvände till jobbet med oförrättat ärende skulle jag få återvända till helvetesbanken en gång till så jag lugnade ner mig, vände och åkte upp igen. Tog en lapp till "EXPEDITIONEN" och väntade. Och väntade. Och väntade...


Damen i expeditionsluckan hade förmodligen sett min tidigare sorti och bestämt sig för att inte gilla mig och det var väl rätt reagerat antar jag. Man ska vara lojal mot sina arbetskamrater!


Hon behandlade mig därför precis som man behandlar en icke-kund som bara ställer till besvär, rycker tillbaka papper och marscherar ut från ett bankkontor och åker rulltrappa på ett aggressivt sätt men det var det värt. Noterade att hon utförde uppdraget proffessionellt men med den ack så utmärkande touchen av "hade jag fått välja hade jag bett dig flyga och fara". Snyggt jobbat, hade inte kunnat gjort det bättre själv!


Jag fick till slut igenom alla mina önskemål även där och kunde återvända till jobbet en och en halv timme efter jag lämnat det.


Å det var den arbetsdagen det...


Av Sajberlena - 4 november 2010 10:45

Jag läste ett inlägg av Riesling och kände genast ett pockade behov av att haka på frågeställningen lite. Jag är nämligen väldigt kluven till det här med datoranvändande och vet egentligen inte vad jag tycker...


I vår familj kan det se ut såhär ibland:


Jag sitter vid köksbordet med min laptop. Mellansonen sitter i vardagsrummet med sin laptop i knäet. Lillfisen sitter vid stationära datorn på kontoret. Är storsonen hemma sitter han med sin laptop vid matsalsbordet. Maken ligger på soffan under trappan med sin laptop på magen (fast han "jobbar" gubevars), alternativt ligger han där och spelar spel på mobilen. Bad parents, bad bad parents.


Det florerar mycket diskussioner om det här med datoranvändande, familjetid och livskvalitet i samma mening. Vi hade en, hela släkteriet, bara häromkvällen.


När TV:n gjorde sitt intåg i familjehemmet för länge länge sedan fanns det ett antal förståsigpåare som hävdade att familjesammanhållningen var hotad, det var farligt att titta för mycket på TV och vi skulle alla sluta umgås med varandra.


Idag hänvisar man ofta till hur det var för länge länge sedan som rena rama familjekvalitetsidyllen; "tänk innan datorerna kom, när alla samlades framför TV:n och umgicks och hade det så mysigt tillsammans!

Det händer att jag gör det själv, jag minns när program som Razzel, Nöjesmassakern och - ve och fasa jag är ju vansinnigt gammal - Hylands Hörna samlade hela familjen, äppelkaka med vaniljsås och läsk i glas med sugrör framför TV-apparaten på lördagskvällarna. 


Men hur mycket pratade jag med mina föräldrar egentligen? Övrig tid tillbringade jag i mitt rum, pratandes i telefon och lyssnandes till musik. Det var ett sabla oväsen för att jag ockuperade telefonen och "det kostar MASSVIS med pengar att ringa, varför TRÄFFAS ni inte istället för att snacka i telefon hela kvällarna???"


Jag kommunicerar mer med mina barn idag än jag gjorde med mina föräldrar då. För vi chattar, SMS:ar, Fäjsbockar och har daglig, kontinuerlig kontakt, statusuppdatering och koll på varandra. Är det dåligt? Hur hade det sett ut om vi inte haft datorerna? Vi hade förmodligen haft vår samlade middagstid runt köksbordet och sen hade var och en försvunnit till sitt. Utan vidare kommunikation.


Men jag säger samma sak till mina barn som mamma sa till mig; "Varför träffas ni inte  och umgås istället för att bara snacka på MSN?" Min son tittar på mig, himlar med ögonen, suckar djupt och undrar för hundrafemtioelfte gången vad jag menar... Han umgås ju hela tiden!


Och det gör jag med! Jag umgås med mina syskon, med övrig släkt och vänner, med grannar och med kompisar betydligt mer frekvent nu än jag gjorde innan datorernas ockupation av mitt liv. Observera dock: det ena utesluter inte det andra! Jag umgås IRL med människor också! Men datoranvändandet har berikat mitt umgänge betydligt; de vänner och släktingar jag utan datorn skulle ha träffat och pratat med två gånger om året kan jag nu kommunicera med varenda dag om jag vill. Jag ser det som positivt, det gör mig glad!


När jag resonerar med mig själv om datoranvändandet brukar jag hamna ungefär här: balansen ligger väl i att jag ändå väljer att umgås de där två gångerna om året utöver datorkommunikationen. Det finns människor som väljer bort den biten och då uppstår - kan jag tycka - en viss obalans i den sociala tillvaron. Men var och en måste ju få göra som den vill...


Jag är frekvent datoranvändare. Den står påslagen på köksbordet hela kvällarna. Men det betyder inte att jag sitter där hela kvällarna! Jag springer förbi, gör ett inlägg, skalar potatis, skäller på barnen, gör ett inlägg, renoveringsplanerar, stoppar i en maskin tvätt, gör ett inlägg, läser läxor med barnen osv osv.


Förr satt jag och läste, virkade en duk, kollade på TV, målade en tavla eller såg en film.


Vari ligger skillnaden?


Av Sajberlena - 3 november 2010 23:19

I mångt och mycket anser jag mig vara ganska sansad. Inte lugn, men sansad. Med ett undantag. Eller nåja, kanske flera, men ett som jag tänkte bekänna här och nu.


Jag har en mani när det gäller datumstämpling av matvaror…   


Finns inte en chans att jag dricker mjölk samma dag som den enligt datumstämplingen går ut. Likaså äter jag inte pålägg, mat eller dricker annat som i mina ögon (och datumstämplarnas) är för gammal.


Finns många som tycker att jag är jättekonstig.


”Lukta och SMAKA” säger de. Men hallå va! Lukta och SMAKA? Jag vill ju inte SMAKA på exempelvis för gammal mjölk – det smakar ju apa! Det har en sån där äcklig smak som inte släpper taget på hela dagen om man nu råkat göra det ändå. Det är just därför jag inte vill ha gammal mat; det är äckligt.   


Dessutom har mjölk en förmåga att smaka konstigt redan två dagar innan ”bästföredatum” ibland. Det händer att paketet blir sådär tjockt och svullet liksom, trots att det inte ens är öppnat.  Jag tror alltid det beror på att den är full med såna där vita klumpar som gammal mjölk kan få om den står framme. Öööörrrrk.   


Måhända är det en kvarleva från barndomen det här. Min mamma kunde laga mat i en timme med mjölkpaketet stående på diskbänken och sen var det bara att dricka ljummen, halvsur äcklig mjölk… Där slängdes ingenting förrän det var långhårigt och sprang ur kylan av sig självt. Mögliga brödkanter? Då skar mamma bort det synliga möglet och sen åts det ändå. Mhm, taskiga barndomar sätter sina spår…   


Nä, här chansas inte en sekund – mat som är datumstämplad med ”bäst före” dagen jag ska äta den går bort. Till soptunnan. Vare sig den är långhårig, luden eller ihoptorkad. That´s just how it is.


Ikväll blev jag lite hungrig och gjorde mig en macka. I kylen hittade jag en bit skivbar leverpastej. Naturligtvis och i sedvanlig ordning kollade jag datumstämpeln. Det gick inte att se vad det stod!! Det var ett veck precis där. Man kunde se suddsudd, 11 och 2010. Alltså går den ut i år, i november. Hur göra? Lukta funkar inte, jag vet inte hur den ska lukta när den är okej och således inte hur den luktar om den är o-okej. Pillade och petade för att vika ut vecket men lyckades bara sudda ut siffran 11 lite till.   


Nu har jag jätteångest! Jag vill ha leverpastej på min macka men tänk om den är för gammal! Dessutom är det en ganska stor bit, känns ju ovanligt korkat att slänga den om den nu är okej. Tror jag ska prova den på hunden. Och katterna. Och barnen.


Eller så tar jag en tallrik flingor och mjölk. Nej, det gör jag inte… Mjölken går ut imorgon!


Äh, jag är nog inte så hungrig när jag tänker efter… Det var nog en chokladkaka jag ville ha egentligen. Den går inte ut förrän om nåt halvår!


Av Sajberlena - 3 november 2010 16:19

Var på Bauhaus idag. Skulle köpa nån sladd vadenuva (maken alltså). Själv fastnade jag på duschavdelningen och provade lite olika sånadär duschkabiner med typ kabeltv och lunchservering i. Eller ja, provade och provade; jag gick in och satte mig och försökte känna av duschstämningen. Stängde dörrarna, ignorerade eventuell klaustrofobi, provsatt säten, kollade genomskinligheten på färgade glasväggar och sånt.


Duschstämningen var helt okej!


Den var bättre i de där som kostade mer än de som kostade mindre, så en sån får det bli. Sen...


  

Fast en sånhär har vi nog inte riktigt tänkt oss kanske...


Till dess nöjer vi oss med den vanliga duschen men till den behövdes då nytt duschmunstycke och en ny pinne att placera duschmunstycket i och jag kan bara säga: It´s a duschmunstycksjungle out there... Det finns miljoooner olika handtag, slangar och pinnar att sätta dem på, med eller utan tvålkopp! Jag ville ha en sån där som skulle kännas som ett regn, men samtidigt vill man ju ha en som funkar om man bara ska tvätta håret. Man kunde välja bland stora, små, jättesmå, ställbara, fasta, fyrkantiga, runda och ovala. Shit, vilket jobb! Skulle vi köpa ett färdigt set, plocka ihop det själva eller helt enkelt gå därifrån och hoppa över alla dessa val?


Men vi jobbade på ganska bra och hamnade till sist på en lagom nivå med alternativ.


När jag äntligen bestämt mig, efter att maken småhoppande och med rullande ögon meddelat att han började känna sig lite stressad, gick vi mot utgången. Och DÅ! DÅ mina vänner, hittade jag det jag EGENTLIGEN vill ha:


  

Nästan en sånhär fast inte exakt likadan.


"Men duuuuu, kolla hääääär" sa jag till maken som var halvvägs till sladdhyllorna. Jag såg hur han stelnade till, hur hela hans utstrålning sjönk ihop till ett "Nej, nej, neeeeeeeej", men hur han tappert vände sig och med ett stort, sammanbitet leende pressade fram "Jaa älskling? Vad. Har. Du. Hittat. Nu?" Lite hänsyn får man ju ta till pressade äkta makar som måste vara med och välja dusch, så jag visade bara lite hastigt, han tyckte också det var jättefint och så gick vi till sladdarna.


Men när det blir dags för badrumsrenovering på riktigt ska en duschblandare Nostalgi få flytta in hos mig!


Igår kände jag mig lite deppig. Men så snavade jag över en sån där "får jag inte den så dör jag"-jacka och slog till.


Idag känner jag mig jätteglad!   


  


Tänk vad lite shopping kan göra!

Av Sajberlena - 1 november 2010 19:00

...köpt ett nytt program till jobbet så det blir lättare att registrera tid/projekt och få ut underlag till löner och fakturering


...suttit i supporttelefon i en timme för att programmet hade allt utom just den typen av lista som jag vill få ut av ett program för 2750 kronor plus moms.


...fått en hel supportavdelning att lägga vad de haft för händer för att hjälpa till och göra en sån lista.


...lagt på luren för att bli uppringd när supporten kommit fram till hur man gör.


...kommit på det alldeles själv och mailat supporten om hur man gör så de vet de nästa gång någon ringer och behöver en sådan lista.


...glömt äta lunch.


...avbokat frissan imorgon.


...beställt ny tid till frissan nästa vecka.


...blivit kallad på möte samma dag som jag ska ha fot-spa-kväll här hos mig.


...lagat middag.


...pratat med min bror i telefonen och talat om att hans ficklampa á sexhundra kronor som vi råkade få med oss hit i somras för närvarande inte befinner sig där den borde och att vi är aningen osäkra på VAR den befinner sig men att den säkert snart dyker upp. Kanske.


...ätit kroppkakor.


...gäspat.

Ovido - Quiz & Flashcards