Direktlänk till inlägg 12 mars 2011
Oftast brukar jag tycka att jag ”kan” lite om det mesta. Jag ”kan” sy – lite grann, jag ”kan” tapetsera – lite grann, jag ”kan” klippa barnens hår – lite grann.
Däremot kan jag absolut inte laga mat! Jag kan förvisso läsa ett recept, men fattas det någon liten ingrediens i skåpet så är jag körd. Det händer allt som oftast – i mina skåp hittar vi peppar, salt och… och… grekisk salladskrydda. Samt nån oöppnad burk med konstiga kryddor som jag i ett infall av ”vi måste börja laga annan mat för jösse namn” har köpt. Förmodligen gick datumstämpeln ut 2005 eller nåt. Vågar inte titta efter.
Sen kan jag läsa ett bullrecept också, men det står aldrig i receptet att ”den här mängden mjöl är för mycket, bullarna kommer bli torra och hårda” vilket gör att jag alltid får torra och hårda bullar – trots att jag gör precis som det står i receptet!
Men nu!! Nu jäklar…
Jag har marinerat mig själv i Masterchef under några dagar, en hel säsong från USA, en hel säsong från Australien och även kollat hittills visade avsnitt av den svenska versionen.
Jag blir sååååå inspirerad! Wow, vilka chefs! Plötslig vill jag också laga mat, massor av mat, hitta på och höfta lite. Domarna pratar alltid om smaker, hur de kommer i en ordning ”first you feel the taste of yadayada and then, in the end, you can sense a twist of yadayada”. Ni hör själva hur makalöst gott det låter när man säger så!
Så igår var jag och handlade; vitlökar, chilisåser, dijonsenap, balsamvinäger i olika färger, cayennepeppar, chili – massor av grejer som jag knappt ens visste fanns.
Sen började jag Masterchefa; jag hackade, stekte, rörde, kryddade, blandade och skar! När jag var klar betraktade jag mitt verk: en köttfärspaj med vitlök och chilisås, till denna en creme fraichesås med honung och dijonsenap och en burk fullkomligt gudomlig tomatsalsa!!!
Jag KÄNDE mig verkligen som en masterchef – jag var koncentrerad, smakade och smakade, kollade på klockan, tog fram nya skedar och smakade lite till… Föreställde mig hur Per Moberg kom förbi och frågade vad jag skulle göra, nicka instämmande till mitt svar och säga ”Spännande” innan han gick vidare.
La upp maten på tallrik, hällde över lite sås och la upp tomatsalsan lite snyggt vid sidan om. Lite råhugget, ingen överdriven komposition byggd på höjd eller längd utan lika enkelt som maträtten faktiskt var.
Det. Blev. Så. Jävla. Gott!
Nu är problemet bara att jag inte minns hur jag gjorde…
Hörrni, jag har flyttat nu. Ni hittar mig här! www.sajberlena.blogspot.se ...
Är ni lika trött på mig som jag är? Jag har flamsat och tramsat och haft mig i flera år nu, först på freewebs.com och sedan här. Jag funderar allvarligt på att flytta härifrån. Gjorde ett försök för länge sedan, men den nya fungerade inget vida...
Åkte till jobbet. Kom dit innan nio - måste nästan vara OB-tillägg på sånt va? Jag menar, att jobba mitt i nätterna? Sen jobbade jag och jobbade och jobbade ÖVER! Jobbade så länge att de hann tömma postlådorna innan jag hunnit få med mina fakturor......
När jag har en blogg men skiter i att blogga på flera dagar så hamnar jag i läget att det finns så mycket att berätta så man inte vet var jag ska börja, och det blir jättejobbigt att sortera ut så jag hoppar över det en dag till. Och en till. Och en ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 |
||||
7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 |
|||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 |
31 |
||||||
|